Malta kava

1322624951963756UAB “EURON INVEST” prekiauja įvairia malta kava didmeninėmis kainomis. Prašome siųsti Jūsų užklausą ir mes persiūsime Jums kainyną. Laukiame laiškų: info@euron.lt

Truputis istorijos…. Kava yra kilusi iš Etiopijos (tikriausiai Kafos regiono, nuo kurio vardo galėjo kilti ir pats žodis „kava“), kur natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis. Pasaulyje, manoma, kad kavą iš populiarino arabai.

Tačiau niekur nėra aprašytas pirmasis žmogaus susidūrimas su viena šauniausių gamtos dovanų, kuria kasdien mėgaujasi milijonai visame pasaulyje. Jeigu kavos atradėjo vardas būtų žinomas, tai jam, galimas dalykas, jau seniai būtų pastatytas paminklas.

Apie kavos kilmę drąsiai galima teigti, jog kavamedis pasaulyje žinomas anksčiau už žmogų, ir kad jo gimtinė yra Etiopijos plokščiakalnis Rytų Afrikoje.

Mokslininkai įrodė, kad kofeinas pagerina trumpalaikę atmintį ir reakcijos laiką. Tai seniai visiems žinoma, tačiau moksliniai įrodymai atsirado tik 2005 metų lapkričio mėnesį. Naudojant funkcinį magnetinį rezonansą pavyko pastebėti, kad žmonėms, geriantiems kavą, aktyvuojasi smegenų žievės dalys, atsakingos už dėmesį ir atmintį.

Kitas kofeino ypatumas – jo veikimo greitis. Mažai yra tokių produktų ar vaistų, kurie pradeda taip greitai veikti. Efektyvumas pasireiškia jau po 5 minučių. Po kelių sekundžių po to, kai išgėrėte kavą, kofeinas įsigeria į skrandžio – žarnyno traktą ir patenka į kraujotaką. Kofeinas yra tirpus riebaluose ir vandenyje. Jis lengvai prasiskverbia per hematoencifalinį barjerą (ypač patikimas barjeras, saugantis smegenis nuo pašalinių medžiagų poveikio).

Kofeinas gali palengvinti kvėpavimą, nes atidaro smulkias plaučių bronchiolas. Dauguma rūkalių nesąmoningai naudoja šį efektą, nes kava tam tikram laikui sušvelnina kenksmingą tabako dūmų poveikį plaučiams.

Mokslininkai tyrė kofeino poveikį osteoporozės (ligai, kai kaulai tampa trapūs) vystymuisi. Kofeino vartojimas sąlygoja tam tikrą kalcio išskyrimo su šlapimu sustiprėjimą. Nereikia kavos laikyti pagrindine osteoporozės priežastimi, tačiau kofeinas gali tapti vienu iš provokuojančių faktorių. Žmonėms, turintiems padidėjusią osteoporozės riziką, galima patarti papildyti kalcio kiekį, pavyzdžiui, kasdien išgeriant stiklinę pieno.

Arabica. Tai kilmingiausia ir geriausia kavos rūšis, pasižyminti sodriu skoniu ir puikiu aromatu. Pailgoji arabikos pupelė maloni akiai ir puikaus skonio, ji kilmingiausia iš visų kavos rūšių. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė. Arabika auginama kalnų šlaituose, kur iškrenta daug kritulių. Arabikai reikia gerai drenuoto dirvožemio, dviejų valandų saulės per dieną, o likusį laiką turi būti pavėsis. Geriausia kava auga tropikų klimato juostose 600-1800 metrų aukštyje. Arabica yra absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje. Iš Arabica pupelių pagamintas gėrimas yra aromatingas, nesukelia burnos džiuvimo pojūčio ir yra ne toks kartus kaip Robusta.

Robusta. Kavos krūmai auga žemesnėse vietose. Palyginti su Arabika, jie auga greitai, yra derlingesni ir labiau atsparūs ligoms. Vakarų Europa Robustą atrado tik praėjusio šimtmečio pabaigoje, tačiau ji greitai įgavo didelę ūkinę svarbą, kadangi ją galima kultivuoti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Robusta dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti ir paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Robustos pupelės mišiniui suteikia tirštumo ir šokolado prieskonį.