UAB “EURON INVEST” prekiauja įvairiomis kavos pupelėmis didmeninėmis kainomis. Prašome siųsti Jūsų užklausą ir mes persiūsime Jums kainyną. Laukiame laiškų: info@euron.lt
Dvi iš labiausiai žinomų kavamedžių rūšių yra Arabika ir Robusta. Jos sudaro apie 98 procentus visų auginamų pasaulyje kavų. Ypač vertinamos kavos pupelės Arabika, kurios auga kalnuose.Tai vadinama aukštikalnių kava ir yra auginama tik iš arabikos pupelių. Arabika kavos pupelės yra labai jautrios drėgmei. Šiltas, drėgnas oras skatina ligų vystymąsi ant kavos krūmų lapų, pavyzdžiui, “kavos rūdys”. Arabikos auginimas reikalauja daug patirties, tai daro šią kavos rūšį dar labiau vertinga. Arabika pupelės pasižymi optimaliu rūgštingumu ir išreikštu ryškiu skoniu, kuri suteikia specialios auginimo sąlygos. Šios rūšies kava auginama 600-1,200 m virš jūros lygio. Arabikos pupelės naudojamos gaminant apie 70% kavos produktų.
Robustos kavos krūmai auginami aukštikalnių 300-800 m virš jūros lygio regionuose, kuriuose iškrenta gausiai kritulių. Vidutinė metinė lietaus norma šiose srityse – apie 2,000 mm.
Apie 30% kavos Robusta yra naudojama pasaulinėje apyvartoje. Robustos pupelėse yra daugiau kofeino.
Kavos skonis ir aromatas yra glaudžiai susijęs su kavos pupelių kilme ir jų skrudinimo būdu. Kavos skonis taip pat priklauso nuo dirvožemio tipo, ir net kitų augalų auginimo regione, kuriame auga kavamedžiai.
SKRUDINIMO METODAI
Didelę įtaką kavos skrudinimui turi kultūriniai skirtumai bei kavos auginimo metodai:
- šviesus arba lengvas (cinamono spalvos) skrudinimas yra tinkamas švelnaus skonio kavai. Tokio skrudinimo metu sustiprėja gėlių ir vaisių aromatai. Pupelės įgauna šviesiai rudą spalvą ir yra sausos;
- vidutinis arba amerikietiškas skrudinimas taip pat tinkamas švelnaus, malonaus skonio, vidutinio tirštumo ir tikrai stipraus aromato kavai;
- pilnas skrudinimas yra stipresnis, t. y. ilgiau trunkantis skrudinimas;
- europinis skrudinimas yra tinkamas, kai reikia gauti stipraus ir kartaus skonio kavą. Pupelės labai patamsėja, o į jų paviršių prasiskverbia riebalai;
- itališkas (espresso) skrudinimas yra itin sudėtingas, kadangi žalia kava skrudinama iki kritinės ribos, tačiau duoda puikius organoleptinius rezultatus. Espresso pupelės paviršius įgauna blizgesį ir tamsiai rudą spalvą. Taip skrudintos pupelės yra tinkamos smulkiam malimui, kuris yra būtinas gaminant espresso.
Pasinerkime į turtingą kavos aromatų pasaulį ir atraskime nepakartojamą skonį Sau!